decoration decoration decoration
decoration

Što je Kombucha?

Kombucha je blago gazirani, fermentirani čaj, reskog okusa i niskog udjela šećera. Bogata je organskim kiselinama, probiotskim bakterijama i vitaminima B skupine te ima mnoge dobrobiti na naše zdravlje. Nastaje fermentacijom zelenog i crnog čaja u koji se dodaje kombucha kultura, a koju čine „dobre bakterije“ i kvasac  nahranjeni malom količinom šećera.

Kombucha kultura (SCOBY)

Kombucha kultura je simbiotska kultura kvasca i bakterija koja se hrani šećerom i stvara napitak bogat kiselinama, probioticima i vitaminima. Koristi se u proizvodnji i fermentaciji kombuche. Dodajemo je u zaslađeni zeleni ili crni čaj, a zatim pustimo da fermentira. Fermentacijom na površini nastaje simbioza bakterija i kvasaca (koja svojim izgledom podsjeća na „gljivu“), a koja se može koristiti pri sljedećoj fermentaciji.

Gdje nabaviti kombucha „gljivu“

Kombucha „gljivu“ možete kupiti preko interneta ili zamoliti prijatelja, koji već radi kombuchu,  da vam je proslijedi. No, možete je i sami uzgojiti.

Da bi ste je sami uzgojili potrebna vam je nepasterizirana, organska kombucha neutralnog okusa, poput EKIPA classic kombuche. Bočicu EKIPA classic kombuche otvorite i ostavite na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svjetlosti, prekrivenu tkaninom 3-4 tjedna. Na vrhu bočice će se formirati simbioza bakterija i kvasaca od koje možete raditi vlastitu kombuchu.

ekipa kombucha classic

Dobrobiti kombuche

Mnogo je dobrobiti kombuche, no od onih najznačajnijih, najpoznatijih i znanstveno dokazanih možemo izdvojiti:

  1. Kombucha je izvor dobrih bakterija koje blagotvorno utječu na našu probavu. Zdrava probava je osnova našeg zdravlja. Samo zdrava crijeva mogu apsorbirati hranjive sastojke i odraditi svakodnevnu eliminaciju. Konzumacijom dobrih bakterija pomažemo radu crijeva u tom procesu.
  2. Kombucha je bogata antioksidansima. Antioksidansi su kemijski spojevi koji se bore protiv slobodnih radikala te usporavaju i sprječavaju oštećenja stanica. Zbog prisustva antioksidansa, konzumacijom kombuche doprinosimo zdravlju cjelokupnog organizma.
  3. Kombucha ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Tijekom procesa fermentacije stvara se octena kiselina. Octena kiselina, kao i zeleni čaj, ima sposobnost uništiti štetne mikroorganizme, a posebno bakterije koje uzrokuju infekcije i kandida gljivice.
  4. Kombucha nam pomaže u mršavljenju. Budući da se radi od zelenog čaja, kombucha nam daje sve dobrobiti ovog zdravog napitka – ubrzava metabolizam, smanjuje masnoće, poboljšava razinu kolesterola, itd.
  5. Kombucha pomaže u borbi protiv akni. Zdrava crijeva su glavni preduvjet zdrave kože. Kombucha je izvor probiotskih bakterija i pomaže radu probave, tj. čini kožu lijepom, sjajnom i zdravom. Također, zbog prisustva polifenola i octene kiseline, kombucha ima antimikrobna i protuupalna svojstva.
  6. Kombucha čisti jetru od toksina. Znanstvenici sa Indijskog sveučilišta Jadavpur otkrili su da kombucha štiti stanice jetre od štete prouzrokovane toksinima. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu „Pathophysiology“ .
  7. Kombucha osnažuje imunitet. Zbog utjecaja na probavu, jetru te antimikrobnih i protuupalnih svojstava, imunitet postaje snažniji. Otporniji smo na bakterije i viruse i bolje se nosimo sa prehladama.

Ekipa kombucha 2

Pasterizirana ili nepasterizirana kombucha?

Nisu sve kombuche iste. Okusom vjerojatno ne biste primjetili razliku, no bitno ju je znati želite li puno više od finog pića.

Nepasterizirana kombucha je prava, tradicionalna kombucha dobivena fermentacijom čaja. Naziva se još i „sirova“ kombucha jer se kombucha kultura NE zagrijava te su sve dobre bakterije očuvane. Potrebno ju je držati u frižideru, u protivnom nastavlja fermentirati i dobiva kiselkastiji okus.

Pasterizirana kombucha dobiva se procesom zagrijavanja u kojem se uništavaju dobre bakterije. Zdravstvene dobrobiti pasterizirane kombuche su zbog procesa zagrijavanja puno manje.

EKIPA kombucha je nepasterizirano piće u koje NE dodajemo konzervanse, umjetna sladila i aditive. Sve boje i okuse dobivamo 100% iz prirode.